środa, 26 listopada 2014

Co jedzą Niemcy?

Mówi się, że co kraj to obyczaj. Prawda. Ale co kraj to też inne przyzwyczajenia kulinarne. Choć Polska i Niemcy nie są aż tak geograficznie od siebie oddalone, to jednak wielu zdzwi się, że w Niemczech na przykład nie ma w sklepach białego sera. Niemcy znają sernik, ale w Rewe czy w niemieckim Lidlu nie kupimy twarogu. Dziwne? Tak.

nowyland

Niemiec przyjeżdżając do Polski też może się niejednokrotnie zdziwić. Oto lista typowo niemieckich przysmaków, których w Polsce trzeba się sporo naszukać.


Bułka ze sztuką mięsa
Niemcy kochają mięso. Golonka i kiełbasa to coś czego prawdziwy Niemic sobie nie odmówi. Niby podobnie jak Polak, ale jednak inaczej. Typowy Polak raczej nie zapłaciłby za przekrojoną na pół kajzerkę z kawałkiem pieczeni w środku... a Niemcy to lubią. Bez warzyw, masła czy surówki, ewentualnie z ketchupem lub musztardą jeśli ktoś chce. Zwykłą bułkę z mięsem można spotkać w każdym sklepie, na jarmarkach i wszelkiego rodzaju imprezach plenerowych. Zawsze robią furorę. Cena - mniej więcej od 1 Euro. 

blog Niemcy

Flamkuchen
Jest bardzo popularny w Niemczech. W skrócie jest to coś w rodzaju pizzy na bardzo cienkim cieście. Zazwyczaj Flamkuchen ma mniej składników od typowego włoskiego przysmaku, a zamiast sosu pomidorowego Niemcy używają Crème fraîche, czyli francuskiej, lekko ukwaszonej śmietanki z wysoką zawartością tłuszczu. 
Jeśli chodzi o mnie, to wolę Flamkuchen, jest lżejszy i nie wypełnia tak żołądka, a Crème fraîche jest zdecydowanie lepszy od sosu pomidorowego. W niektórych restauracjach niemiecką pizzę można kupić już od 3 - 3,5 Euro, ale istnieją też tańsze, gotowe mrożonki do kupienia w supermarketach.

blog Niemcy

Wurst z grilla 
Czyli po polsku kiełbasa w kajzerce z ketchupem lub musztardą. To bardzo popularny i często spotykany niemiecki przysmak. Sprawa ma się podobnie, jak z bułką ze sztuką mięsa. Te dwa dania różnią się między sobą tylko rodzajem nadzienia. Wurst z grilla lub Curry Wurst spotkamy na każdym festynie, święcie narodowym lub po prostu w budce koło plaży. To coś w rodzaju niemieckiego hot-doga. Cena na imprezach plenerowych to zazwyczaj 2,5 - 3,5 Euro.

nowy land blog niemcy

Prezel 
Słowo raczej w Polsce znana. Z tą różnicą, że my z nazwą prezel lub precel kojarzymy raczej pączka bez nadzienia, a w Niemczech prezel to wręcz przekąska narodowa. Prezel na śniadanie, podwieczorek, między posiłkami oraz do piwa. Prezli w Niemczech jest wszędzie sporo i istnieją nawet specjalne budki, które te prezle wypiekają cały czas na bieżąco. W smaku to coś w rodzaju grubego paluszka, miękkiego w środku, na wieszku posypanego solą. Dość dobre na ciepło, ale po paru godzinach sól wtapia się w ciasto i już po prezlu. Taka przyjemność to koszt od 0,65 Euro. 

nowyland blog Niemcy

Apfelschorle
Pamiętacie, swego czasu był taki napój gazowany o smaku jabłkowym, nazywał sie LIFT. Trudno w to uwierzyć, ale Niemcy z takiego napoju zrobili niemalże narodowy bawarage. Apfelschorle można znaleźć w każdym sklepie i restauracji. W zależności od rodzaju lokalu, podawany jest albo zwykły gazowany napój prawdopodobnie z butelki, albo coś w rodzaju wyciśniętego soku z jabłek pomieszanego z wodą gazowaną. Tak na marginesie, Niemcy wodę gazowaną mieszają również z białym winem i też jest to dość częsty widok tutaj. Apfelschorle można kupić we wszystkich sklepach, cena od 0,55 Euro za produkt marki JA, o którym pisałam kiedyś tutaj.

nowy land blog Niemcy

Crȇpe
I coś na deser. Crȇpe można spotkać na kiermaszach i straganach w całych Niemczech. Jest to cienki naleśnik z Nutellą, zwinięty w rulon lub złożony w trójkąt i podawany z cukrem pudrem. Pycha, ale dla mnie nic specjalnego. Koszt takiej przyjemności to zazwyczaj 3 - 3,50 euro wzwyż, w zależności od dodatków.

Co jedzą Niemcy?


(zdjęcia: grillsportverein.de, lunaris.org, currysau.de, ditsch.de, efes-grill.de, crazycrepecafe.com, niemiecki.phorum.pl)



3 komentarze:

  1. Nie ukrywam, że niemieckie jedzenie całkiem mi pasuje, jednak czasem brakuje tej swojskości.
    A najbardziej brakuje mi ruskich pierogów :D

    OdpowiedzUsuń